top of page
Εικόνα συγγραφέαΠαπαμιχαλοπούλου Βαρβάρα MD, MSc

Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;

Έγινε ενημέρωση: 7 Δεκ

Διαβάστε το άρθρο της Χειρουργού κας Παπαμιχαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική έκδοση του περιοδικού “My Dostors” στο τεύχος Δεκέμβριος 2024.


Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ;

Η  χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις και η πιο κοινή ένδειξη είναι η χολολιθίαση.

Οι λίθοι μπορεί να φράξουν τον κυστικό πόρο και να προσκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα , ύδρωπα , εμπύημα , παγκρεατίτιδα.

Θα έλεγε κάποιος ότι το 2024 δεν πρέπει να τίθεται καν το ερώτημα ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής επέμβασης αφού πάνω από το 90% των επεμβάσεων γίνεται λαπαροσκοπικά ενώ σε λίγες μόνο  περιπτώσεις έχει ένδειξη η ανοιχτή χολοκυστεκτομή.

Και στις δύο μεθόδους ο ασθενής θα υποβληθεί πριν την  επέμβαση  σε κλινικό έλεγχο από το γιατρό. Επίσης θα κάνει εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα κοιλίας. Μεγάλη σημασία έχει ο προεγχειρητικός έλεγχος γιατί σε αυξημένες τιμές ηπατικής βιοχημείας θα χρειαστεί MRCP για έλεγχο χοληδόχου πόρου. Αν υπάρχει λίθος στο χοληδόχο πόρο θα προηγηθεί ERCP για καθαρισμό αυτού και θα ακολουθήσει η επέμβαση.

 

 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας για την αφαίρεση  της χοληδόχου κύστης.

Πραγματοποιείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας, όπως ακριβώς και η ανοιχτή επέμβαση.

Εκτελείται δια μέσου 4 μικρών  τομών  στην κοιλιά (στον ομφαλό, στο επιγάστριο και στο δεξιό πλάγιο τοίχωμα της κοιλίας) και με την βοήθεια του λαπαροσκοπίου ο χειρουργός έχει εικόνα όλης της κοιλίας. Αναγνωρίζονται ο κυστικός πόρος και η κυστική αρτηρία, απολινώνονται με clips πλαστικά ή μεταλλικά και διατέμνονται. Ακολουθεί  η αποκόλληση της χοληδόχου κύστης από το ήπαρ  και η αφαίρεση της μέσα σε σάκο περισυλλογής από την τομή του ομφαλού.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται περίπου από 30 έως 60 λεπτά.


Ο μετεγχειρητικός πόνος και το αίσθημα δυσφορίας είναι ελάχιστο. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο συνήθως την επομένη της επεμβάσεως, εκτός των περιπτώσεων επιπλεγμένων περιστατικών, όπου χρειάζεται η μετεγχειρητική χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιώσεων.

Ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του καις την καθημερινότητά του μετά από 5 ημέρες.

 

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν είναι εφικτή.

Μπορεί να υπάρχουν ανατομικές δυσκολίες ή τεχνικές δυσκολίες λόγω βαρύτατων φλεγμονωδών καταστάσεων που καθιστούν δύσκολη έως επικίνδυνη την αναγνώριση των στοιχείων (κυστικού πόρου και κυστικής αρτηρίας) λαπαροσκοπικά  και η επέμβαση να πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτή.

Καταστάσεις στις οποίες δεν αντέχει ο ασθενής το πνευμοπεριτόναιο που είναι απαραίτητο για τη λαπαροσκοπική επέμβαση. 

Στις περιπτώσεις αυτές θα επιλεγεί  η ανοιχτή χολοκυστεκτομή. Γίνεται μία τομή στο δεξιό υποχόνδριο και μέσω αυτής παρασκευάζεται και αφαιρείται η χοληδόχος κύστη.

 

Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με αναλγητική αγωγή και η παραμονή στο νοσοκομείο παρατείνεται για 3-4 ημέρες.

Οι οδηγίες διατροφής είναι ακριβώς ίδιες και στις δύο περιπτώσεις και η σύσταση είναι η αποφυγή των λιπαρών για 15 ημέρες.


Συμπερασματικά

Θα πρέπει να τονίσουμε την μέγιστη σημασία που παίζουν η εμπειρία του χειρουργού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και στην κλασική ανοιχτή χειρουργική .

Οφείλει να αναλύσει όλα τα ιατρικά δεδομένα, το ιστορικό του ασθενούς, τις συνυπάρχουσες παθήσεις  να επιλέξει την ασφαλέστερη  μέθοδο για τον ασθενή και ο ίδιος να είναι έτοιμος για όλα τα εύκολα και τα δύσκολα που μπορεί να προκύψουν!

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ!

7 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page