Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας και βρίσκεται στο κατώτερο σημείο του τραχήλου, μπροστά από την τραχεία και κάτω από τον λάρυγγα.
Το βάρος του είναι συνήθως 15-20 γραμμάρια και αποτελείται από δύο λοβούς (αριστερό και δεξιό), οι οποίοι συνδέονται στη μέση από τον ισθμό.
Είναι ένα από τα βασικότερα όργανα του ενδοκρινικού συστήματος και μέσω των ορμονών που εκκρίνει ρυθμίζει πολλές και βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τον μεταβολισμό, την θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό, την σωματική ανάπτυξη, κ.α.
Ωστόσο ο θυρεοειδής πλήττεται από πολλές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά ή επεμβατικά.
Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς
Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή) κρίνεται απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις:
-
Όταν ένας ή περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς, έχουν επιβεβαιωμένο καρκίνο ή σοβαρή υποψία κακοήθειας.
-
Σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού ή Νόσου Graves (Διάχυτη Τοξική Βρογχοκήλη), οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
-
Σε πολυοζώδεις βρογχοκήλες ή μονήρεις όζους που προκαλούν πιεστικά συμπτώματα (δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση).
Τι είναι η θυρεοειδεκτομή
Η θυρεοειδεκτομή αποτελεί τη συχνότερη επέμβαση των ενδοκρινών αδένων και αποτελεί τον μοναδικό και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό ιδιαίτερα εκπαιδευμένο στη χειρουργική του θυρεοειδούς.
Κατά την επέμβαση αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας, διαμέσου μίας πολύ μικρής εγκάρσιας τομής, στο κατώτερο τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του τραχήλου, κατά μήκος μίας φυσικής δερματικής πτυχής.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για την προστασία και ασφάλεια των ευπαθών γειτονικών οργάνων και δομών, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες και τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα που είναι απαραίτητα για την κίνηση των φωνητικών χορδών.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ο διεγχειρητικός νευροδιεγέρτης για την προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων.
Η νευροδιέγερση μπορεί να είναι είτε διακεκομμένη είτε συνεχής και κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή του τραυματισμού των λαρυγγικών νεύρων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις επανεπεμβάσεων στην περιοχή.
Παράλληλα με την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, ο χειρουργός ελέγχει τους τραχηλικούς λεμφαδένες για τυχόν τοπική διασπορά του καρκίνου και πραγματοποιεί τους απαραίτητους λεμφαδενικούς καθαρισμούς του τραχήλου.